Orchidėjos ir vasaros karščiai

Saulė pažadina gamtą ir užaugina visą žalumą soduose, žiedus ir vaisius. Be saulės šviesos nevyktų fotosintezė augalų lapuose, nebūtų pagamintas deguonis, toks svarbus visai gyvybei. Bet saulės dovanojama šiluma kartais gali būti pražūtinga. Pasitinkant vasaros karščius, pravartu prisiminti, kaip galime padėti orchidėjoms ištverti kartais užklumpantį karštį ir sausrą.

Jei Jūs namie

Pirmas ilgų karštų dienų pavojus orchidėjoms kyla, jei jos stovi ant rytų, pietryčių, pietų, pietvakarių palangių. Mūsų trumpos vasaros būna pakankamai karštos, o atšilimas neretai labai staigus. Orchidėjos nespėja prisitaikyti prie didėjančio saulės šilumos kiekio, o ir ta šiluma kartias būna deginanti tiesiogine prasme. Juk net patys žinome, kaip nemalonu yra nudegti saulėje. Tik mūsų oda parausta, paskauda ir praeina, tuo tarpu nudegęs orchidėjos lapas toje vietoje nepataisomai surandėja - ant jo atsiranda kietos, gelsvai balzganos

 pūslės, arba tiesiog ruda nudegimo dėmė. Sužalojimas orchidėjai gali sukelti stresą, tai pasireiškia augimo sustojimu, arba gali neturėti įtakos, tačiau atrodo labai neestetiškai, jis negyja. 

Aplinkos drėgmei pakelti naudokite drėgmės palaikymo lovelius, kurie naudingi bus Jūsų orchidėjoms ištisus metus. Į lovelį įpilamas vanduo ir vazonėliai susistato ant tvirtų grotelių. Vanduo garuoja ir drėkina orchidėjų aplinką. 


Kaip nenudeginti orchidėjų: laikyti orchidėjas toliau nuo karštų tiesioginės saulės spindulių, pasirūpinti kad jos būtų pakankamai palaistytos. Turėdamas užtektinai drėgmės, augalas atsivėsina ir nenudega net saulėkaitoje. Tikrinkite, kokio šiltumo yra Jūsų orchidėja: šilčiausiu paros metu, kai orchidėja gauna daugiausiai saulės, palieskite jos lapus. Jei jie vėsesni už rankos šilumą, orchidėjai tokia šiluma tinkama. Jei jaučiate, kad lapas šiltas, tuoj pat traukite ją į šešėlį - labai tikėtina, kad ilgiau pabuvus saulėkaitoje orchidėja apdegs.

Geras ženklas - sveikai atrodantys, tačiau rausvai ir violetiniai nusidažę orchidėjų lapai: tai rodo, kad saulės orchidėjai per daug, tačiau ji spėja prisitaikyti. Sumažėjus saulės kiekiui, lapai vėl pažaliuos.

Įvertinę tiesioginės saulės pavojų, atsiminkime, kad karštuoju metų laiku vazonėliai pradžiūsta daug sparčiau. Todėl vasarą orchidėjas laistykie dažniau nei žiemą. Laistymo dažnumą turėtumėte parinkti atsižvelgę į konkrečias namų sąlygas ir tai, kaip auginate orchidėjas: smulkiame substrate drėgmė laikysis ilgiausiai, stambiame trumpiau, o ant medžio blokelių ar plikomis šaknimis auginamas orchidėjas teks laistyti ar purkšti bent kartą į dieną. Pavyzdžiui, jei žiemą Jūsų namuose laikosi 180 C temperatūra, Jūsų orchidėjos auga stambiame substrate, laistyti jas galite pamirkant 10 minučių drungname vandenyje kas 10 - 14 dienų. Tuo tarpu vasarą pietų pusėje esantis kambarys prišyla iki 280 C dieną, ir orchidėjas turėtumėte palaistyti kas 4 - 6 dienas.

Ar žinote, kad kai kurios orchidėjos iki maždaug rugsėjo vidurio/pabaigos gali vasaroti lauke ar balkone: tai katlėjos, liežuvės, vandos, margalapės raibuolės, cimbidžiai, masdevalijos, dendrobiai, visos žemėje augančios orchidėjos. Jas reiktų apsaugoti nuo tiesioginės saulės spindulių, tam puikiai tinka medžių paunksmė arba uždanga iš kelių sluoksnių plonos baltos agroplėvelės. Taip pat saugokite nuo lietaus, kad skrotelėse neužsistovėtų vanduo, kas būtų palanku bakterijoms ir grybeliams veistis. Falenopsiai į lauką paprastai nenešami.

Didelis privalumas - dienos/nakties temperatūrų skirtumas labai teigiamai veikia daugelio orchidėjų žydėjimą.

 Jei ruošiatės išvykti atostogų

Atostogoms iki dviejų savaičių, jei orai numatomi karšti, orchidėjas galima paruošti. Pirmiausiai gerai jas palaistykite. Uždengkite langus užuolaidomis ar užtraukite žaliuzes, tegul saulė be reikalo nešildo ir negarina brangaus vandens. Jei atostogos truks iki savaitės, to gali pakakti, kad orchidėjos vazonėliuose liktų sveikos. Ilgesnei išvykai galima pasiruošti rimčiau: senas geras drėkinimo būdas - iki pusės i kriauklę su vandeniu įmerktas rankšluostėlis. Ant ne vandenyje esančios rankšluostėlio dalies sustatytos orchidėjos gautų drėgmės, bet pačios nebūtų vandenyje.

Ant blokų auginamas orchidėjas patarčiau sustatyti į plastikinę vonelę ir į pilti į ją maždaug 2 cm vandens. Medžio blokeliai prisitrauks vandens ir išliks drėgni, bet patys augalai vandens nesieks ir kvėpuos. Šį būdą galima taikyti ir augalams vazonėliuose su labai stambiu ir orui tikrai laidžiu substratu.

Nedidelius, gerai palaistytus augalus galima sustatyti į plastikinę dėžę ar kitą talpą, užpildytą  kreamzito grūdelių ar akmenėlių sluoksniu. Į tą dėžę reiktų pripilti tiek vandens, kad jis nesiektų augalų šaknų. Dėžes viršų reiktų neaklinai uždengti dangčiu - būtinai su tarpu, kad nesigautų troškintuvė - taip orchidėjoms bus sukurtas drėgnas mikroklimatas, jos greit neišgarins vandes ir nesudžius.

Jei numatote išvykti ilgiau nei dviems savaitėms, geriausiai būtų paprašyti patikimo žmogaus, kad ateitų Jūsų orchidėjų palaistyti. Arba jei nenorite įsileisti žmogaus į savo namus, suruoškite savo orchidėjas patikimam (orchidėjų klausimu) bičiuliui, kad paglobotų jas, kol būsite išvykęs. Ir nepamirškite jam parvežti didelio šokolado už rūpestį.

Jei turite klausimų rašykite mums info@orchidejos.lt ir atsakysime į Jūsų klausimus!

Kontaktinis telefonas: 864033364 arba 865637666 

Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką www.orchidejos.lt sutikimą.


 

 

 

 

 

Loading…