IMG_8401-vi.jpg

Orchidariumas - kas tai yra?
Tai - namai orchidėjoms. Uždara stiklinė patalpa, kuri įrengta siekiant atkartoti orchidėjų gyvenimo sąlygas natūralioje aplinkoje, kurioje jos mėgaujasi atogrąžų saule bei tropikų drėgme. Šviesa, šiluma, drėgmė bei oro cirkuliacija - tai pagrindiniai komponentai, iš kurių susideda orchidariumas.

Orchidariumas suteikia Jums galimybę savo namuose grožėtis retomis, egzotiškomis orchidėjų rūšimis.

Ar galima orchidariume auginti parduotuvėje pirktas orchidėjas?
Taip. Orchidariumas žymiai palengvina orchidėjų priežiūrą, sudaro būtinas sąlygas sėkmingam jų augimui bei žydėjimui. Net Jums išvykus, jos neliks be priežiūros! Automatizuotas valdymas palaikys drėgmę, šildymas ir apšvietimas įsijungs bei išsijungs nustatytu laiku.

Orchidėjų drėgmės poreikis
Dažna priežastis, dėl kurios orchidėjos kambario sąlygomis neišgyvena, meta žiedus ar tiesiog vegetuoja, yra sausas kambario oras. 
Orchidėjoms būtina drėgmė siekia nuo 60% iki 95%. Namų sąlygomis palaikyti tokią drėgmę yra gana sunku, o žmogui būti tokioje aplinkoje ne tik nemalonu, bet ir ne sveika. Orchidariume drėgmę galima užtikrinti drėgno keramzito, kuriuo užpilamas orchidariumo dugnas, dėka. Po keramzitu yra paklotas specialus šildymo laidas, kuris garina drėgną keramzitą, taip užtikrindamas šiltos drėgmės srautus orchidariumo viduje. Taip pat galima įrengti profesionalią laistymo, drėkinimo sistemą, kurios įsijungimo metu vanduo purškiamas taip smulkiai, kad ant augalų susidaro natūralios rasos lašeliai.

Neturint orchidariumo, drėgmę aplink orchidėjas galima padidinti laikant vazonėlius ant padėklo su drėgnu keramzitu arba naudoti taip vadinamus „drėgmės lovelius". Tai gana gilūs loveliai, viršuje turintys groteles, ant kurių pastatomi vazonėliai taip, kad nesiektų į lovelius pripilto vandens, kuris, specialaus šildomo laido pagalba, šyla bei garuoja, drėkindamas orą aplink orchidėjas.

Šviesa orchidariume
Kad orchidėjos nevegetuotų, o augtų ir žydėtų, jos turi gauti atitinkamą kiekį šviesos. Žiemos metu orchidėjos turi būti apšviestos 12 val. per parą, o vasaros metu - 16 val. Kiekviena rūšis turi savo šviesos poreikį, kuriuos bendrame orchidariume galima sėkmingai suderinti. Orchidariumo viršuje, kur šviesos srautas yra didžiausias, apgyvendinamos šviesamėgės orchidėjos, tokios, kaip Vanda, Dendrobium, Laelia, orchidariumo viduryje reikėtų laikyti tokias orchidėjas, kaip Oncidium, Cattleya, o orchidariumo apačia skirta orchidėjoms, kurių žydėjimui užtenka gana minimalaus šviesaus srauto - Paphiopedilum, Phalaenopsis, Masdevallia, Macodes.

orchidariumas-int.JPGRojaus kampelis
Orchidariume orchidėjos gali būti auginamos įprastai, t.y. vazonėliuose su pralaidžiu substratu, pakabintuose ąžuoliniuose krepšeliuose arba galima susikurti tikrą natūralios gamtos kampelį ir auginti orchidėjas taip, kaip jų dauguma auga gamtoje, t.y. prisitvirtinusios šaknimis prie medžių kamienų. Net ir parduotuvėje vazonėlyje pirktą Phalaenopsį galima šaknimis, stengiantis jų nepažeisti, pritvirtinti prie kamštinio ąžuolo žievės gabalėlio arba tiesiog prie atsparios drėgmei medžio šakos. 
Kiekvienas gali pasirinkti, kokio dydžio orchidariumo norėtų savo namuose, biure, kavinėje, kirpykloje ar kur kitur. Jis gali būti mažas, kad tilptų ant Jūsų darbo stalo - galėsite jame auginti miniatiūrines orchidėjų rūšis. Arba pakankamai didelis, kad taptų pagrindiniu interjero akcentu.
Renkantis vietą orchidariumui svarbu, kad ta vieta būtų apsaugota nuo tiesioginių saulės spindulių. Jis nebūtinai turi stovėti prie lango, nes jame įrengtas apšvietimas suteikia augalams būtiną šviesos srautą. 
Apšvietimas, drėgmė, šildymas yra valdomi nustatyto laiko režimu, tad orchidariumo priežiūra yra paprasta ir nereikalaujanti daug dėmesio. Išvykus savaitgaliui ar ilgesniam laikui, orchidėjoms užteks ir šviesos, ir drėgmės!
Orchidariumo kaina priklauso nuo dydžio bei pasirenkamos komplektacijos.

Jei susidomėjote, rašykite mums info@orchidejos.lt atsakysime į Jūsų klausimus!
Kontaktinis telefonas: 865637666 arba 864033364

 Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką www.orchidejos.lt sutikimą.

Loading…