3-2.JPGParduotuvėse labai dažnai pasitaiko orchidėja, kuri turi statų, iki 50 centimetrų aukščio mėsingą stiebą, apaugusį priešpriešiniais lapais, o iš lapų pažastėlių išsiauginusi puokšteles dailių žiedų, kurių kiekis ant vieno žiedstiebio būna nuo 2 iki 6 kvapnių žiedelių, kurių spavinis spektras varijuoja nuo švarios baltos iki sodrios violetinės. Žiedai gali būti ir dvispalviai. Lūpa būna balta su geltona, arba su tamsesne violetine dėme per viduriuką. Tai - dendrobis.

Neapsigaukite, kai kortelėje perskaitysite: Dendrobium nobile. Tikrasis šio augalo vardas - dendrobium nobile tipo arba dendrobium nobile hibridas. Ši orchidėja taip vadinama todėl, kad pagrindinis tėvinis augalas kryžminimui panaudotas tikrasis Dendrobium nobile - liet. Kilnusis dendrobis. Žinant šį dalyką, galima nesudėtingai susirasti informacijos apie augalo priežiūrą ištisus metus.

Šis dendrobis labai lengvai auginamas, jei namie rasite vėsesnę palangę, kur temperatūra būtų 15 - 20 laipsnių šilumos ir santykinė oro drėgmė apie 70%. Tai idealios sąlygos, užtikrinančios sveiką augalo augimą, nes natūralioje gamtoje, rūšinis Dendrobium nobile - aukštikalnių gyventojas.


Augimo periodu, kai dendrobis auginasi jaunus auginius, reikėtų kiekvieno laistymo metu tręšti puse rekomenduojamos dozės, orchidėjų trąšomis, tam, kad augalas užsiaugintų sveikus ir tvirtus naujus auginius. Taip pat, nereikėtų pamiršti, kad augimo laikotarpiu, šio dendrobio šaknys neturėtų išdžiūti, todėl substratas turėtų nuolatos būti vos vos drėgnas. Skirtingai, nei falenopsiai, dendrobiai turi smulkias ir plonas šaknytes, todėl substratas naudojamas smulkesnis, nei daugumai orchidėjų. Žievės gabalėliai neturėtų būti stambesni, nei 1 - 2 centimetrų dydžio. Taip pat rekomenduojama įmaišyti ir anglies gabalėlių, tam, kad iš substrato būtų pašalintas druskų perteklius, susidarantis dėl tręšimo ir kietesnio vandens.IMG_9170.JPG

Dendrobium nobile tipo orchidėjas augimo laikotarpiu geriausiai laikyti ant rytinės palangės, nes tokiu atveju augalas gaus reikiamą kiekį šviesos. Jei yra galimybė, galima šią orchidėją visą vasarą laikyti lauke, apsaugotoje nuo tiesioginės saulės vietoje.
Kai nauji auginiai pasiekia senųjų, žydėjusių auginių dydį (tai būna rugsėjo - spalio mėnesiais), reikėtų pradėti mažinti laistymą ir nebetręšti. Tuomet, norint sulaukti žiedų, reikėtų surasti vėsią, šviesią, apie 10 - 14 laipsnių šilumos, vietą ir palikti augalą apie mėnesį laiko, arba iki tol, kol bus matomos žiedstiebių užuomazgos ant stiebo. Šiuo laikotarpiu reikėtų dendrobį nustoti laistyti visiškai. Kad nežūtų šaknys, galima kartą per savaitę, truputį papurkšti substrato paviršių. Jei stiebagumbiai pradeda stipriai raukšlėtis, galima truputį palieti. Šios sąlygos - tai ramybės periodas, kuris, natūraliai gamtoje augantiems Dendrobium nobile yra įprastas. 

Pastebėjus po lapais, ant stiebo ryškėjančius gumbelius, augalą reikėtų pernešti į truputį šiltesnę vietą, apie 16 - 18 laipsnių šilumos, bet vis dar taikyti tik purškimo ręžimą. Tiesa, papurkšti substrato paviršių, perstačius augalą šilčiau, reikėtų dažniau, du ar net tris kartus per savaitę, priklausomai nuo to, kokia oro drėgmė namuose. Kai jau matosi, jog susiformavo pumpurai, kilniojo dendrobio hibridą reikėtų pradėti po truputį lieti, palaipsniui didinant vandens kiekį iki tokio, kuris buvo augimo laikotarpiu ir grąžinti augalą į prieš tai buvusį temperatūrinį ręžimą.

Jei norite žydėjimu džiaugtis ilgiau, išsiskleidus visiems žiedams, orchidėją laikykite vėsesnėje aplinkoje, kur temperatūra būna apie 18 laipsnių.
Taip pat, nereikėtų išsigąsti, jei šis dendrobis, nuo senųjų stiebų ims mesti lapus. Šiems kilniojo dendrobio hibridams tai būdinga. Beto, žydintys belapiai stiebagumbiai atrodo tikrai įspūdingai ir neįprastai.


Sėkmingo auginimo ir gausių žiedų!
Parengė Andrius Plindinas.
 
Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką www.orchidejos.lt sutikimą.
 
Loading…