Laelia – orchidėjų šeimos augalų gentis, kuriai priklauso daugiausia epifitinės ir kelios litofitinės orchidėjos. Žiedai būna įvairių spalvų – varijuoja nuo baltos iki geltonos ir nuo raudonos iki violetinės. Natūraliai paplitusi Meksikoje, Centrinėje Amerikoje, Brazilijoje, Vakarų Indijoje.

Ši gentis yra viena populiariausių tiek kaip pati gentis, tiek kaip kryžminant su kitomis Katlėjų grupės gentimis. Išvesti hibridai su katlėjomis (anglų kalba „Laeliocattleya“), taip pat ir su kitomis populiariomis gentimis, yra šie: Brassavola, Broughtonia, Diacrium, Encyclia, Epidendrum, Rhyncholaelia, Schomburgkia, Sophronitis, Tetramicra (angl. k. x Sophrolaeliocattleya, x Brassolaeliocattleya bei dauguma kitų variacijų). Laelia genčiai priklauso apie 75 rūšys. Ši gentis yra viena populiariausių Katlėjų grupėje dėl įspūdingų žiedų bei palyginti lengvos priežiūros. Laelios plačiai paplitusios Kuboje, Meksikoje, Pietų Argentinoje bei Pietų Amerikoje. Daugiausiai aptinkamos Brazilijoje.  

 

Laelijų genties dalys:

 
Cattleodes sekcija

Tokios rūšys kaip Laelia purpurata, L. lobata, L. crispa ir L. tenebrosa gali būti auginamos panašiai kaip katlėjos, šiltomis sąlygomis, laikantis sezoniškumo, t.y. šiltos bei drėgnos vasaros ir vėsesnės bei sausesnės žiemos. Didžioji dalis rūšių auga žemai, pietų Brazilijos pakrantėse, tad jos lengvai prisitaiko prie įvairių temperatūrų. Pvz., Laelia purpurata gali būti auginama ir labai šiltai, ir labai vėsiai, net iki minusinės temperatūros, jei laikoma sausai. Laelia virens, auganti 800-1300 m virš jūros lygio, turėtų būti auginama vėsesnėmis sąlygomis.

Šiai sekcijai priklauso 9 rūšys bei šimtai įvairių spalvinių variacijų. Šias laelijas reikėtų auginti ant vakarinės arba rytinės palangės, užtikrinti labai gerą oro cirkuliaciją, nuolat laistyti bei palaikyti aplinkos drėgmę intensyvaus augimo periodu (pavasaris-ruduo), bei sumažinti laistymą ir laikyti sausiau ramybės periodu (ruduo-žiema). Jei aplinkos temperatūra yra žemiau +10 °C, tuomet augalus reikia laikyti sausus. Reguliariai tręšiama  augimo laikotarpiu (pavasaris-ruduo) ir žymiai rečiau ramybės periodu.  (Nuotraukoje Laelia tenebrosa) 

 
Hadrolaelia sekcija

Šiai sekcijai priskiriamos laelijos, kurios sukrauna didelius žiedus lyginant su pačiu augalo dydžiu. Ši sekcija jungia tokias rūšis kaip: Laelia sincorana, L. jongheana, L. pumila, L. praestans, L. dayana ir L. alaorii. Šios rūšys auga Brazilijos savanose bei stepėse, kur būdingos karštos bei sausos dienos ir labai vėsios naktys, nuo 500 iki 1000 m virš jūros lygio. Dienos ir nakties bei vasaros ir žiemos temperatūrų skirtumai yra labai ryškūs. Dideli tiek temperatūros, tiek drėgmės svyravimai. Auginat šias rūšis namuose į tai reikėtų atsižvelgti ir stengtis užtikrinti panašias auginimo sąlygas. Laelia pumila, L. praestans ir  L. dayana auga drėgnose, mažai saulės spindulių apšviestose miškingose vietovėse, 800 m virš jūros lygio, tad auginant namų sąlygomis, pakanka užtikrinti vidutines auginimo sąlygas. Laelia sincorana ir L. jongheana auga labiau saulės, tuo pačiu ir vėjo pasiekiamose vietovėse, 1300 m virš jūros lygio. Šeštoji šiai sekcijai priskiriama rūšis – L. alaoriiAuga drėgnose, miškingose pakrantėse, apie 300 m virš jūros lygio.  Tai šilčiausiai auganti laelija iš visų šiai sekcijai priskirtų, tuo pačiu ir mažiausia. Išskirtinis bruožas iš kitų laelijų – žiedas kraunamas kartu su nauju auginiu ir be apsauginio vokelio. Auginant šias laelijų rūšis, laistyti reikia nuolat, ištisus metus, šiek tiek mažiau rudenį ir žiemą. Negalima leisti augalams visiškai išdžiūti (šiek tiek mažiau vandens reikalauja L. jongheana ir L. sincorana). Aplinkos drėgmė turi būti vienoda ištisus metus. Tręšiama ištisus metus, šiek tiek mažiau sumažinus laistymą. Jei turite galimybių palaikyti aukštą aplinkos drėgmę, šias laelijas galima auginti plikomis šaknimis pritvirtinus prie blokų, jei aplinkos drėgmė nėra didelė, tuomet auginti reikėtų nedideliuose vazonėliuose ir smulkiame, pralaidžiame substrate ar net vienuose kiminuose.  (Nuotraukoje Laelia alaorii )

 
Eulaelia sekcija

Priklauso Laelia speciosa (meksikietiškas šios rūšies variantas, kuris skiriasi nuo Brazilijoje augančios). Retai kada aptinkama auganti žemiau nei 2000 m virš jūros lygio, todėl auginant namų sąlygomis yra gana sunku užtikrinti saulėtas, vėsias bei sausas sąlygas.  

 
Microlaelia sekcija

Šiai sekcijai priskiriama tik viena rūšis: Laelia lundii (vadinama Sophronites lundii), esanti keleto atspalvių. Plačiai paplitusi sausesnėse vėjuotose ir gausiai saulės spindulių apšviestose Brazilijos vietovėse kaip epifitas ar ant uolų kaip litofitas. Augalą intensyvaus augimo periodu (pavasaris-ruduo) reikia nuolat laistyti ir stengtis, kad aplinka būtų drėgna ir atvirkščiai, mažiau laistyti ir laikyti sausiau ramybės periodu (ruduo-žiema). Jei aplinkos temperatūra yra žemesnė nei +10 °C, tuomet augalą reikia laikyti sausai. Reguliariai tręšiama augimo laikotarpiu (pavasaris-ruduo) ir žymiai rečiau ramybės periodu. Gali būti auginama tiek vazone, tiek pritvirtinta ant bloko. Jei augalui patinka auginimo sąlygos, jis auga gana greitai ir perauga vazonus, tuomet jį reikia dažniau persodinti. Substratas turi būti vidutinio stambumo, pralaidus, nes augalas jautrus perlaistymui.  

 
Parviflorae sekcija

Apima apie 40 laelijų rūšių, daugiausiai jų auga plyšiuose tarp uolų. Pagal žiedų spalvas visos rūšys skirstomos į tris grupes: laelijos, kurių žiedai geltonos spalvos (L. briegeri, L. esalqueana, L. bradei); laelijos, kurių žiedų atspalviai vyrauja nuo oranžinės iki raudonos spalvos (L. milleri, L. angereri, L. sanguiloba), ir laelijos, kurių grupės žiedai rožiniai, violetiniai, rausvai violetiniai (L. lucasiana, L. rupestris, L. caulescens). Natūralioje gamtoje šios rūšys auga gana vėjuotose vietovėse, tad ir auginat namų sąlygomis reikia užtikrinti gerą oro cirkuliaciją, drėgmę bei suteikti daug šviesos. Drėgmės palaikymas bei laistymas yra susiję su sezoniškumu, t.y. reguliarus laistymas naujų auginių auginimo laikotarpiu (pavasaris-ruduo) ir labai saikingas laistymas ramybės periodu (ruduo-žiema). Esant žemai temperatūrai (žemiau +10 C laipsnių), augalus reikia laikyti sausai. Reguliariai tręšiama augimo laikotarpiu (pavasaris-ruduo) ir tik retkarčiais ramybės periodu. Paprastai auginama vazonėliuose, nes šaknims reikia drėgmės, kurią auginant plikomis šaknimis bus sunku palaikyti, nebent turite tam galimybių, pvz. orchidariume. Auginti ne vazonėlyje reikėtų tik tas rūšis, kurios palyginti yra nedidelės.

 
Podalaelia sekcija

Šiai sekcijai priklauso laelijos, augančios Meksikoje, tai: L. anceps, L. albida, L. autumnalis, L. rubescens. Regionui, kur auga šios laelijos būdingos karštos bei drėgnos vasaros bei šaltos ir sausos žiemos. Auginant namų sąlygomis, į tai reikia atsižvelgti. Perlaistymas, ypatingai žiemos (ramybės) mėnesiais, yra pagrindinė augalų žūties priežastis.

Paruošta pagal American orchid society pateiktą informaciją: http://www.aos.org/

Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką www.orchidejos.lt sutikimą.

Loading…