Orchidėjų priežiūra Sausio ir Vasario mėnesiais 

 Žiemos mėnesiais nerekomenduojama orchidėjas purkšti ar maudyti po dušu, nes esant žemesnei aplinkos temperatūrai vandens užsilaikymas tarpulapiuose gali įtakoti puvinio atsiradimą. Jei laistymo metu tarp lapų papuola vandens, būtina tarpulapius nusausinti, išvalyti su servetėle. Namų šildymas, sausas aplinkos oras neigiamai veikia beveik visas orchidėjas, tuo pačiu, tai puiki terpė atsirasti tokiems nemaloniems kenkėjams kaip miltuotieji skydmariai. Dažnai dėl sauso oro nukrenta dar neišsiskleidę orchidėjų pumpurai. Tad aplinką, kur auga Jūsų orchidėjos, būtina drėkinti. Naudokite tam įvairius buitinius drėkinimo prietaisus, laikykite vazonėlius ant drėgmės lovelių

Dendrobium nobile orchidėjoms vis dar tęsiasi ramybės periodas, orchidėjų laistyti ir tręšti nereikia tol kol nesusiformuos žiedai. Laikyti vėsesnėje namų vietoje, kuo toliau nuo šildymo prietaisų.


Katlėjų priežiūra

Jei auginate katlėjas, šiais žiemos mėnesiais reikėtų sumažinti laistymą bei tręšimą. Taip pat nereikėtų persodinėti. Jei auginate katlėjas, kurių žydėjimo laikotarpis žiema-pavasaris, stebėkite ar vokas, kuris dengia būsimus pumpurus, nepradėjo vysti, ruduoti. Jei taip nutinka, tuomet rekomenduojama voką atsargiai pašalinti tam, kad išvengtumėte vandens kondensacijos voko viduje, kuris gali sukelti bakterinius susirgimus. Laiku pašalintas nykstantis vokas neturės neigiamos įtakos tolesniam pumpurų vystymuisi. 
Dėl šviesos trūkumo gali nutikti taip, kad nauji ūgliai bei žiedynai bus silpni, tuomet labai svarbu laiku pritvirtinti prie tvirtos atramos (pagaliuko). Taip Jūs padėsite savo orchidėjai saugiai sukrauti žiedus.  

 

Cymbidiumų priežiūra 

Jei Cymbidium orchidėją visą vasarą auginote lauke, gausiai tręšėte ir laistėte, tuomet dabar ši orchidėja Jus turi džiuginti savo tvirtais, "vaškiniais" žiedais. Vėlyvas ruduo - žiema yra Cymbidium orchidėjų žydėjimo metas, gausus jų pasirinkimas šiuo metu ir prekybos centruose. Sausio-vasario mėnesiais žydėjimo sezonas jau būna įpūsėjęs. Norint, kad Cymbidium ilgai žydėtų reikėtų šią orchidėją laikyti kuo toliau nuo šildymo prietaisų. Žydinčio augalo nereikia tręšti. Žiedynai turi būti pritvirtinti prie atramų. Laisvai svyrantys žiedynai žydi trumpiau nei pritvirtinti. Po žydėjimo žiedynai pilnai pašalinami. Ideali namų temperatūra žydinčiai orchidėjai yra +20/+22 °С dienos metu ir  +15/+18 °С nakties metu. 

Phalaenopsis priežiūra  

Ruduo tai tas metų laikas, kuomet net ir labiausiai užsispyrusios Phalaenopsis orchidėjos pradeda leisti žiedstiebius. Taip nutinka dėl žemesnės aplinkos temperatūros, vėsesnių naktų, kuomet šildymas dar nėra įjungtas. Tad rudenį pradėjusios leisti žiedynus, sausio mėnesį jau jie būna pilnai išsivystę ir pradeda skleistis. Šį mėnesį reikėtų vengti persodinimo, žydinčių ar besiruošiančių žydėti orchidėjų nereikia tręšti. Nelaikyti šalia šildymo prietaisų. Šiluma, sausas oras pagreitins nužydėjimą. Saugokite savo orchidėjas nuo šalto oro gūsių. Patalpas vėdinkite orchidėjas išnešus į kitą vietą. Jei Jūsų namuose gana vėsu, tuomet savo orchidėjas laistykite daug rečiau. Orchidėja lengviau išgyvens vėsias sąlygas jei bus sausa nei, kad vėsioje aplinkoje ji bus nuolat laistoma.

 

  Odontoglossum priežiūra 

Odontoglossum genties orchidėjų yra labai įvairių, tiek žiedų forma, tiek spalvine gama. Hibridai išvesti panaudojus Oncidium ar Brassia rūšis  yra lengviau prisitaikantys prie mūsų namų sąlygų ir sėkmingiau auga. Šiuo metu jau gali pasirodyti nauji ūgliai, kurie vėliau susiformuos į pseudo gumbus su dviem lapais. Jei nauji ūgliai išauga susiraukšlėję kaip "armonikėlė", taip pasitaiko gana dažnai, tai tik parodo, kad orchidėjos priežiūra nebuvo tolygi. Tikėtina, kad buvo ilgi tarpai tarp laistymų, arba priešingai buvo nuolat drėgna. Šias orchidėjas reikia auginti smulkiame substrate (be durpių) ir laistyti iškart kai tik pradžiūna. Jei Jūsų orchidėjos pseudo gumbai ima raukšlėtis, tuomet gali būti 2 priežastys. Pirma, ji ilgą laiką buvo be vandens, antra, jų šaknys supuvo ir gumbai neturi galimybės įsisavinti vandenį. Reikia patikrinti šaknis, kad išsiaiškinti tikrą priežastį. 

 

Zygopetalum priežiūra

 Dauguma Zygopetalum orchidėjų šiuo metu jau baigia žydėti. Tad jau galima pradėt galvoti apie persodinimą, kad iki vasaros orchidėja suspėtų įsitvirtinti naujame substrate. Zygopetalum orchidėjų persodinimui reikėtų rinktis smulkios frakcijos substratą, tačiau jame neturi būti durpių priemaišų. Rekomenduojame sodinti į OrchidCare Fine Mix substratą.

 

Paphiopedilum priežiūra

 Šis laikas yra Paphiopedilum hibridų su įspūdingo dydžio žiedais žydėjimo laikas. Tad parduotuvėse bus gausus jų pasirinkimas. Neretai dėl žiedo formos bei dydžio šios orchidėjos dar vadinamos "buldogais", "varlėmis". Paphiopedilum orchidėjos labai mėgsta šviežią substratą, tad nepamirškite bent kartą į metus ar du jas persodinti. Priešingai negu dauguma orchidėjų jos nėra jautrios persodinimui, tad persodinti galima ir tada kai žydi ar krauna pumpurus. Jei matote, kad Jūsų turimos Paphiopedilum orchidėjos substratas jau sukritęs ir nepralaidus orui, imkitės persodinimo!

 

 

 Parengta pagal www.aos.org

Jei turite klausimų rašykite mums: info@orchidejos.lt

 Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką www.orchidejos.lt sutikimą.

 

 

 

 

 

Loading…