20080610_sedirea_japonica8.jpgSedirea japonica

 Sedirea japonica - epifitinis augalas, kartais gamtoje randamas ir kaip litofitas, aptinkamas Pietų Japonijoje, Korėjoje ir Japonijai priklausančiame Ryūkyū salyne. Auga drėgnose vietovėse prisitvirtinusi prie  medžių kamienų ar ant uolų.

Literatūroje galite rasti ir šio augalo pavadinimo sinonimus: Aerides japonica, Angraecum japonicum. Sedirea japonica - nedidelė orchidėja, suaugęs augalas turi 5-8 lapelius, šaknytės stambios. Pagal lapų formą išskiriami keli šios orchidėjos tipai:  

 Sedirea_ japonica_koreja.jpg

  Pailgesni lapeliai, šiek tiek plonesnės šaknytės.

  Sedirea japonica var. Minmaru  beveik apvalūs lapukai, storesnės šaknytės, žalesni žiedukai.

Žiedynas svyrantis, sukrauna nuo 6 iki 12 žiedukų, kurių skersmuo 3 cm.  Žiedai kvepia citrusais! Žiedlapiai balti su žalsvu atspalviu, apatiniai žiedlapiai tarsi perbraukti raudonai rusvais  brūkšniukais, o lūpytė išmarginta netaisiklingos formos alyvinėmis dėmelėmis. Žydi pavasarį ir vasarą. Žydėjimas tęsiasi nuo mėnesio iki dviejų.

Sedirea japonica orchidėjos priežiūra

Temperatūros poreikiai  - vidutiniai, vasaros metu temperatūra neturėtų būti aukštesnė nei +30 °C,  o žiemos metu neturėtų nukristi žemiau +15 °C. Svarbu užtikrinti, kad tarp dienos ir nakties temperatūrų būtų 5-8 °C skirtumas, tai skatina žiedyno formavimąsi.

sedirea_japonica10.jpg

Šiai orchidėjai reikia daug šviesos, laikykite ją pačioje šviesiausioje vietoje. Jai tinka ir pietinė namų pusė tik laikykite toliau nuo lango, kad būtų apsaugota nuo nudegimų.

Sedirea japonica nėra labai reikli drėgmei, bet nors 50-70% ji turėtų siekti. Tokią aplinkos drėgmę galima užtikrinti laikant vazonėlį su orchidėja ant drėgmės palaikymo lovelio, kuris iki pat viršaus yra užpildomas vandeniu.

Sedirea japonica gali būti auginama mažame vazonėlyje (paprastas molinis arba kamštinio ąžuolo vazonėlis tiks geriau nei plastikinis) arba pritvirtinta ant bloko. Kambario sąlygomis orchidėją pritvirtintą ant bloko auginti sunkiau, nes šaknynas greičiau pradžiūna, reikia dažniau laistyti. Ant bloko pritvirtinti augalai auginami orchidariumuose arba tiesiog įvairaus tipo stikliniuose induose, kurio dugnas pripildomas drėgnu keramzitu, kiminais ar kt., kas leistų palaikyti drėgmę ir aplinka aplink augalą nebūtų tokia sausa kaip kambaryje.  Dauguma augintojų šią orchidėją augina vien kiminuose, nes taip lengviau palaikyti drėgmę, tačiau taip pat tinka ir smulkūs pušies žievės gabalėliai.  Substratas visada turi būti šiek tiek drėgnas, bet ne šlapias ! Vandens kokybė labai įtakoja augalo augimą. Todėl jei Jūsų namų vanduo kietas, kalkėtas naudokite distiliuotą, ar virintą, ar  filtruotą, ar lietaus vandenį. Tik svarbu žinoti, kad distiliuotas vanduo yra tuščias vanduo ir juo kiekvieną kartą laistant visada reikia įpilti silpną dozę orchidėjoms skirtų trąšų. sedirea_japonica1.jpg

 sedireajaponica_MINMARU.jpg

 

 

 

 

 

 

Jei turite klausimų rašykite mums info@orchidejos.lt ir atsakysime į Jūsų klausimus!
Kontaktinis telefonas: 864033364 arba 865637666

Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką www.orchidejos.lt sutikimą.

Loading…