t.ionantha.jpgTilandsijų priežiūra.

Norime Jus supažindinti su dar mažai Lietuvoje žinomais, tačiau ne mažiau įdomiais, lengvai prižiūrimais epifitais - tilandsijomis. Tilandsijos (lot. Tillandsia) - tai didžiausia bromelijinių šeimos augalų gentis. Jos paplitusios Šiaurės, Centrinėje ir Pietų Amerikoje, Karibų jūros salose. Auga ant medžių šakų, uolų. Gentyje yra apie 650 rūšių augalų. Šiems augalams nereikia žemių ir vazonų, tačiau reikia šviesos, drėgmės ir oro! Gali kilti klausimas, kodėl puslapyje apie orchidėjas atsirado šie gan neįprasti, bet žavūs augalai? Mūsų atsakymas Jums būtų toks: tilandsijos gali sėkmingai palaikyti orchidėjoms draugiją, nes joms augti reikia tų pačių sąlygų, o Jums tai būtų dar vienas žingsnis epifitinių augalų pažinimo link.

Tilandsijos, kaip ir kiti epifitiniai augalai, savo šaknimis prisitvirtina prie medžių kamienų arba uolų, o drėgmę pasisavina per lapus. Šie augalai lengvai adaptuojasi prie įvairių aplinkos sąlygų ir reikalauja minimalios priežiūros. Pagrindiniai jų poreikiai: daug šviesos, bet ne tiesioginiai saulės spinduliai, gera oro cirkuliacija bei vanduo.Tillandsiacaputmedus.jpg

Šviesa: laikant tilandsiją namų sąlygomis reikėtų pasirinkti šviesiausią vietą arba naudoti florasensines lempas su plačiu spektru papildomam apšvietimui. Vasaros metu joms labai patiks leisti laiką lauke! Ideali vieta- rytinė arba vakarinė pusė, tačiau labai karštomis dienomis reikėtų laikyti pavėsyje ir dažniau laistyti.

Laistymas: laikant tilandsiją namų sąlygomis laistyti būtina 1-2 kartus per savaitę. Tačiau jei patalpoje, kurioje laikomos tilandsijos, naudojami kondicionieriai arba šildytuvai, gali reikėti laistyti ir dažniau. Laistyti reikia gausiai, vien purškimo neužteks. Tačiau palaisčius leiskite gerai nuvarvėti ir iki sekančio laistymo gerai pradžiūti. Jei tilandsijų lapai ima džiūti arba suktis, reiškia joms trūksta drėgmės ir reikia nedelsiant merkti į vandenį, palaikyti jame ilgesnį laiką, tarkime per naktį, o vėliau laikytis įprastinio laistymo režimo. Tilandsijoms, kurių lapai žali ir minkšti, reikia daugiau drėgmės ir mažiau šviesos, negu tilandsijoms, kurių lapai pilki arba sidabriniai.

Oro cirkuliacija: tilandsijoms reikia šviežio oro, tad svarbu, kad į patalpą, kurioje laikote šiuos augalus, nuolat patektų šviežias oras. Oro judėjimas sumažina perlaistymo riziką.

Tręšimas: tilandsijas reikėtų bent kartą per mėnesį patręšti. Kadangi jos kaupia ir įsisavina maistines medžiagas jos labai jautrios pertręšimui.  Tręšimas nėra gyvybiškai būtinas, bet pagreitina augimą ir suteikia jėgų žydėjimui.

Temperatūra: tilandsijos lengvai prisitaiko prie įvairios temperatūros, tačiau ideali +20 laipsnių. Bet, jei dažnai laistysite, bus gera oro cirkuliacija, dalinis pavėsis, tuomet gali gerai jaustis ir esant +30 laipsnių temperatūrai.

Žydėjimas: tilandsijų dekoratyvumu galima grožėtis nuolat. Jų žiedai įvairūs, įdomūs savo forma. Gali žydėti nuo kelių dienų ar net iki metų (kai kurių lėtai augančių augalų). Spalvų paletė - šviesiai geltona, oranžinė, raudona, rožinė, mėlyna, violetinė, balta ir įvairūs jų atspalviai. Gamtoje dauguma augalų žydi nuo vėlyvos žiemos iki vasaros vidurio.

Dauginimas: tilandsijos dauginasi auginiais (vaikeliais) ir sėklomis. Vaikeliai atsiranda prie motininio augalo pagrindo arba tarp lapų. Tai viena iš priežasčių, kodėl tilandsijos patraukė augalų mylėtojų dėmesį. Kai kurie augalai paprastai turi nuo 4 iki 8 vaikelių prieš žydėjimą, jo metu arba po žydėjimo. Jaunus augaliukus galima atskirti nuo motininio, kai jų dydis pasiekia pusę motininio augalo dydžio. Tai įvyksta maždaug po metų. Dauginant sėklomis galima gauti iškart daug augalų, tačiau sėjinukai auga lėtai, prireiks kelių metų, kol sulauksime suaugusių augalų.

Sodinimas: kadangi dauguma tilandsijų - epifitai, tad geriausias būdas jas auginti pritvirtinus prie atsparaus drėgmei medžio žievės ar šakos, kamštinio ąžuolo žievės ar tiesiog moliniame, stikliniame  vazonėlyje ant akmenukų. Galima susikurti įvairias kompozicijas!  Kadangi gamtoje tilandsijos auga kolonijomis arba augalų krūmynais, tai dauguma jų puikiai atrodo tiesiog pakabintos, prie nieko nepritvirtintos. Reikia tik laiko, kad užaugtų puošnus krūmas.

Prieš pasirenkant sodinimo būdą reikia atkreipti dėmesį į keletą dalykų. Įsitikinkite, ar pagrindas, ant kurio ruošiatės tvirtintii, neužlaikys drėgmės. Jei medyje padarėte skylę, įsitikinkite ar kriaurai, ar vanduo laisvai galės išbėgti. Druskų kaupimasis medžio žievėje gali nudeginti lapus. Žievę prieš naudojimą reikia pamerkti dviem parom į švarų, šviežią vandenį. Nenaudokite apdorotos medienos, nes tirpale, kuris naudojamas siekiant apsaugoti medieną nuo puvinio, yra vario. Varis yra labai kenksmingas bromelijiniams augalams.

Jei turite klausimų rašykite mums info@orchidejos.lt ir atsakysime į Jūsų klausimus!
Kontaktinis telefonas: 865637666
 

Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką www.orchidejos.lt sutikimą.

Loading…