Maxillaria 

Ši rūšis plačiai paplitusi Centrinėje ir Pietų Amerikoje. Maxillaria daugiausia auga kaip epifitas arba žemėje, bet esant pakankmai drėgmei gali augti ir kaip litofitas. Tai mažo arba vidutinio dydžio augalas. Turi apvalius, plokščius ar briaunuotus  į viršų smailėjančius pseudogumbus su vienu arba dviem pailgais lapais, kurie gali priminti žolės lapus. Vienų gumbai gali būti susiglaudę, augantys trumpa rizoma, kitų pseudogumbai, dėl toliau keliaujančios rizomos, vienas nuo kito nutolę.

Maxillaria žiedstiebius auginasi iš gumbo apačios, žiedstiebis gali būti trumpas, tad žiedas išsiskleidžia prie pat gumbo pagrindo, arba kiek ilgesnis, bet neilgesnis už lapus. Žiedai daugiausia smulkūs, bet kelios rūšys turi ir didelius, puošnius žiedus. Vainiklapių ir taurėlapių išsidėstymas primena trikampio formą. Žiedų spalvos varijuoja nuo baltos, gelsvos iki tamsiai raudonos, įvairiai taškuoti, dryžuoti, o Maxillaria schunkeana žiedas tikriausiai būtu arčiausiai juodos spalvos. Taip pat yra rūšių kvepiančiais žiedais: Maxillaria rufenscens kvepia vanile, Maxillaria sanguinea - vaisiais, Maxillaria tenuifolia (nuotrauka aukščiau) - kokosais.

Augimvietės išsidėčiusios skirtinguose aukščiuose iki 3,500 m virš jūros lygio, tad temperatūriniai poreikiai skirtingoms rūšims gali svyruoti nuo šiltai augančių iki šaltai. Yra nuomonė, kad Maxillaria gali būti puikus augalas orchidėjų augintojui naujokui, dėl savo galimybės puikiai augti ir žydėti ekstremaliomis sąlygomis, lengviau prisitaiko prie sausos ir šiltos mūsų namų aplinkos.

Maxillaria picta sinonimai: Maxillaria acutipetala Hook. (1842)Maxillaria leucocheile Hoffmanns. (1842)Maxillaria consanguinea Klotzsch (1853)Brasiliorchis picta (Hook.) R.B.Singer, S.Koehler & Carnevali, (2007). Paplitęs vardas: Dėmėtoji maxillaria.

Maxillaria picta auga Brazilijoje ir Argentinoje, vidutinio ūgio orchidėja, plačiai paplitusi kalnų vietovėse arčiau jūros kranto. Tai epifitinis augalas, tačiau galintis augti ir kaip litofitas. Natūraliai augdamas pasirenka aukštesnes medžių šakas, kur gali gauti daugiau saulės šviesos, tuo pačiu ir pakankamą drėgmės kiekį. Augantys ant akmenų augalai dažniausiai randami atviresnėse miško aikštelėse, bet apsaugai nuo tiesioginių saulės spindulių „prisidengę“ krūmais.

Maxillaria picta viena iš puošniausių žinomų rūšių Brazilijoje. Augalas dėl trumpos rizomos yra kompaktiškas, pseudogumbas smailėjantis į viršų, kiek briaunuotas, viršūnėje turi du lapus. Žiedstiebius leidžia iš subrendusio gumbo apačios, ant jų po vieną žiedą. Žiedas apie 5cm pločio, gelsvos spalvos, įdomiai marginti žiedlapiai iš išorinės pusės raudona spalva, gali būti nepilnai išsiskleidęs. Žiedus apdulkina drugeliai, tad Maxillaria  picta turi intensyvų kvapą, kuris primena gudobelę (jazminus arba medų)  Žydėjimo laikas žiema – pavasaris.

Temperatūra. Žiemos metu reikalinga vėsesnė aplinka: 14-19 C šilumos nakties metu. Vasaros naktis – +19-+24 C . Dienos temperatūra turėtu pakilti 5-7 laipsniais.

Šviesos poreikis. Rekomenduojamas dalinis šešėlis. Auginant Maxillaria picta mūsų kraštuose jai puikiai turėtų tikti rytinė ar vakarinė palangė. Žiemą šiam augalui reikėtų suteikti kuo šviesesnę vietą. Pavasarį intensyvėjant saulės spinduliams ir per vasaros karščius reikėtų augalą pasaugoti šviesą lengvai sklaidant, kad išvengti lapų nudegimo.

Sodinimas į vazonėlius. Substratui tinka pušies žievė, kokoso čipsai, vermikulitas, perlitas. Gabaliukų frakcija rekomenduojama smulki ~1cm, kadangi Maxillaria mėgsta drėgmę, substratas neturėtų išdžiūti. Vazonėlius galima rinktis  plasmasinius arba molinius, taip pat tinka ir pinti krepšeliai, tik sodinant į juos reikėtų substratą parinkti kuo labiau išlaikantį drėgmę, tokiu atveju galima įmaišyti kiminų.

Laistymas ir tręšimas. Esant aktyviam augimui augalą rekomenduojama laistyti kartą per savaitę naudojant ir trąšas. Prie aukštesnės temperatūros galima ir dažniau, kartą per 5 dienas. Kad palaikyti aplinkos drėgmę, kuri turėtų būti apie 70-80%, galima augalą statyti ant drėgno keramzito.  Tamsiuoju metų laiku laistymą apriboti iki vos drėgno substrato.

Persodinimas ir dauginimas. Persodinti rekomenduojama kas du tris metus, kai substratas suyra, arba kai auginiai nebetelpa vazonėlyje. Orchidėjas persodinti visada geriausia prasidėjus naujam augimui, pasirodžius naujoms šaknims, tokiu metu augalas patirs mažiau streso, greičiau įsitvirtins naujame substrate. Tačiau jei matote, kad orchidėja blogai auga, įtariate šaknų puvinį, nedelskite ir persodinkit pašalinę visas supuvusias šaknis į tokį substratą, kokį naudoti esate pripratę.

Dauginti Maxillarią galima kero dalimis perkerpant rizomą, kiekvienai daliai paliekant po tris keturis pseudogumbus. Taip padalintas augalas išliks pakankamai stiprus, bus atsparesnis ligoms ir greičiau sulauksite žiedų. Taip pat galima dauginti sėklomis, tačiau be labaratorinės įrangos ir sąlygų sėklos nelabai sudygs. Jei turite klausimų rašykite mums info@orchidejos.lt ir atsakysime į Jūsų klausimus!
Kontaktinis telefonas: 864033364 arba 865637666

Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką www.orchidejos.lt sutikimą.

 

Loading…