Neapsirinksime sakydami, kad esame išlepinti orchidėjų žiedų grožio. Parduotuvėse lengvai auginamų orchidėjų pasirinkimas išties platus, o ir kaina pasidarė prieinama kiekvienam. Žodis orchidėja, matyt, kiekvienam asocijuojasi su įspūdingo grožio žiedais, kažkuo paslaptingu bei neįprastu. Šį kartą norime Jus supažindinti su taip vadinamomis „juvelyrinėmis" orchidėjomis. Kur slypi jų grožis ir kodėl taip "prabangiai" jos yra vadinamos? Šių orchidėjų grožis slypi lapuose, o ne žieduose. Juvelyrinėmis orchidėjomis, brangakmeniais, ar tiesiog margalapėmis orchidėjomis jos vadinamos dėl žalių, tamsiai žalių, raudonai rusvų auksiniais ar sidabriniais siūleliais išmargintų, švelnių tarsi aksomas lapų. Būtent dėl neįprastos bei įspūdingos lapijos šios orchidėjos užsitarnavo tokį pavadinimą. Juvelyrinių orchidėjų žiedai įspūdžio Jums tikrai nepadarys, nes jie, nors ir panašūs savo forma į kitus orchidėjų žiedus, yra ypatingai smulkūs, o spalva gelsva, balta ar blankiai rusva. Anoectochilus_maz.jpgTai yra grupė augalų, kuriai, kaip teigia įvairūs šaltiniai, priskiriama nuo 300 iki 500 rūšių, iš kurių geriausiai žinomi yra Anoectochilus, Cheirostylis, Dossinia, Goodyera, Ludisia, Haemaria, Macodes, Erythrodes, Physurus, Zuexine. ludisia_ziedas_b_mazinta.jpgŠių orchidėjų priežiūra tikrai nėra labai sudėtinga. Natūralioje gamtoje daugiausia šių orchidėjų randama drėgnose, apsaugotose nuo saulės bei vėjo vietovėse. Jos auga žemėje tarp pūvančių lapų, samanų, tad ir auginant jas namuose reikėtų stengtis sukurti panašias sąlygas. Šias orchidėjas reikėtų auginti substrate, kurio pagrindą sudarytų lapinė žemė. Į substratą taip pat galima įmaišyti šiek tiek kiminų, smulkios pušies žievės, smulkintos anglies gabaliukų. Pagrindinis reikalavimas substratui - kad jis nuolat būtų šiek tiek drėgnas. Neleiskite šiems augalams išdžiūti, jiems reikia drėgmės! Nelaikykite jų saulėtoje vietoje - jie auga prietemoje. Idealiai tiks vakarinė palangė ar net šiaurinė pusė. Kita svarbi taisyklė - dažnai jų netręškite. Naudokite orchidėjoms skirtas trąšas, bet tręškite keletą kartų silpnesne koncentracija kartą per mėnesį.

Ne visus aukščiau išvardintus augalus Jums pavyks rasti parduotuvėse, tad plačiau pakalbėsime apie keletą iš jų, kuriuos ne kartą teko užtikti mūsų prekybos centruose. 
Pristatysime Jums Ludisia discolor ir Macodes petola. 
ludisia2_maz.jpgLudisia (lot. Ludisia discolor) - natūraliai gamtoje auga pietų Kinijos ir Malaizijos drėgnuose tropikiniuose miškuose. Augalas nėra aukštas, stiebas storas, šliaužiantis, apaugęs aksominiais lapais, kurių spalva gali būti nuo rausvos iki nešvariai žalios. Ant ilgo žiedstiebio (siekiančio net 30 cm) sukrauna smulkius, baltus ar geltonai baltus žiedelius. Auga formuodama kerą iš naujų auginukų. Tai lengvai prie aplinkos prisitaikanti orchidėja, kurios priežiūra nereikalaus iš Jūsų daug dėmesio. Ji nėra reikli aplinkos temperatūrai, šviesai (tiks bet kuri vieta, tik ne tiesioginė saulė), tačiau viena iš būtinų sąlygų, kad orchidėja sėkmingai pas Jus augtų, yra drėgmė. Tiesioginė saulė, sausas aplinkos oras neigiamai veikia orchidėjos augimą bei lapų spalvą. Persodinti reikėtų tik tuomet, kai keras jau nebetelpa vazonėlyje, geriausia tai atlikti pavasarį, po žydėjimo. Ludisia discolor žydėjimo laikotarpis - gruodžio ar sausio mėnuo. Nužydėjęs žiedstiebis yra pašalinamas. Dauginama ši orchidėja vegetatyviniu būdu, t.y. dalinant kerą. Atskiriant svarbu, kad viename kere liktų 2-3 auginiai. Tačiau jei keras nėra didelis, o Jums vis tik norisi padauginti šią orchidėją, Jūs galite tiesiog atskirti jauną auginuką, įmerkti į vandenį ir, sulaukus, kol išleis savo šaknytes, pasodinti atskirai. Šiltuoju metų laiku, t.y. nuo gegužės vidurio iki rugsėjo vidurio, Ludisia galima laikyti lauke, tačiau vieta turi būti apsaugota nuo lietaus, vėjų bei tiesioginės saulės.Macodes_petola_maz.jpg

Macodes petola - gamtoje aptinkama Malaizijoje, Naujojoje Gvinėjoje. Pats augalas nėra aukštas, stiebas plonas, šliaužiantis, apaugęs šviesiai žaliais, tarsi auksiniu siūlu išmargintais, lapeliais. Auga formuodamas kerą. Žiedai smulkūs, rausvai rudi su baltu liežuvėliu. Ši orchidėja nėra reikli šviesai, tačiau vieta, kurioje laikysite šį augalą, turėtų būti apsaugota nuo tiesioginių saulės spindulių. Macodes petola priskiriama prie šilumamėgių orchidėjų, tad minimali aplinkos temperatūra žiemos laikotarpiu turėtų būti bent +18 °C. Nuolatinė substrato bei aplinkos drėgmė yra vieni pagrindinių šios orchidėjos auginimo reikalavimų. Sausas aplinkos oras, perdžiuvęs substratas neigiamai veikia augimą bei lapų spalvą. Macodes petola gali žydėti bet kuriuo metų laiku. Nužydėjusį žiedstiebį reikia pašalinti.

Patarimas: neleiskite žydėti jaunam augaliukui, ypač jei keras sudarytas tik iš vienintelio auginio, nes žydėjimas alina augalą ir galite jį prarasti. Tokiu atveju žiedstiebį reikia pašalinti. Geriau palaukite, kol Jūsų orchidėja suaugs ir turės jau ne vieną auginį.

inde_maz.jpgKadangi nuolatinė drėgmė yra vienas pagrindinių juvelyrinių orchidėjų reikalavimų, o namų sąlygomis išlaikyti didelę aplinkos drėgmę yra pakankamai sunku, vienas iš galimų variantų - „apgyvendinti" šią orchidėją stikliniame inde. inde2.jpgIndo dugnas yra užpildomas drenažu arba kiminais, kurie nuolat turi būti drėkinami, kad garuodami užtikrintų nuolatinę drėgmę indo viduje. 
Juvelyrinės orchidėjos ypatingai gerai jausis drėgname terariume ar orhidariume drauge su kitomis orchidėjomis. 
Tad, jei gėlių parduotuvėse pamatysite dailų, žvilgančio aksomo lapeliais augalą su užrašu "orchidėja", nenustebkite - tai viena iš juvelyrinių orchidėjų!

 Kompoziciją su juvelyrinėmis orchidėjomis galite įsigyti čia

Jei turite klausimų rašykite mums info@orchidejos.lt ir atsakysime į Jūsų klausimus!
Kontaktinis telefonas: 864033364 arba 865637666

Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką www.orchidejos.lt sutikimą.

 

Loading…