Šis orchidėjų genties pavadinimas kilęs iš Sanskrito kalbos (Indija). Indija, Himalajai, Filipinai, Naujoji Gvinėja - kraštai, kur vandos yra natūraliai paplitusios. Tai labai įdomios, egzotiškos orchidėjos, nusipelniusios kiekvieno orchidėjų augintojo dėmesio.

Prekybos vietose vanda yra retesnis svečias negu falenopsis, todėl kai kam ji dar mažai pažįstama. Dažnai ji pasižymi kiek aukštesne kaina nei hibridiniai falenopsiai ar kitos ypač populiarios orchidėjos. Taip yra todėl, kad vandos - labai lėtai augančios (laiko sąnaudos), todėl jų pardavimui užauginama daug mažiau.   Šios orchidėjos žavi plačia žiedų spalvų gama, neįprastomis gėlėms spalvomis (natūraliai mėlyni žiedai), dideliais žiedais, puošniais, tankia vėduokle sudėtais lapais, žemyn svyrančiais šaknynais. Populiariausios - violetinio atspalvio mėlynos vandos, natūraliai pasižyminčios šia reta spalva. Dar būna  avietinės, geltonos, baltos, rudos, oranžinės spalvos žiedais, įvairios spalvinės variacijos. 

Pats įdomiausias į akis krintantis dalykas pamačius, vandą, be jos žiedų, yra šaknys. Jos yra labai storos, šakotos, pilkai žalsvos ir puikiai visiems matomos! Šiltuose kraštuose yra įprasta vandas auginti pakabintas ant kablio, prisegto prie mažo plastikinio krepšelio, kurio per šaknis beveik nebūna matyti. Ilgos šaknys - dalis augalo grožio. Auginti vandą be substrato galime ir mes. Vandą plikomis šaknimis vasarą reiktų purkšti kasdien po 1 - 3 kartus minkštu vandeniu arba mirkyti po pusvalandį kas 1 - 3 dienas, ypač esant šiltam orui. Žiemą pakaktų kasdien purkšti šaknis , pamirkant jas kartą - du per savaitę.

Nenorintiems kad vandens dulksna kristų ir ant namų aplinkos, kol purškiate vandos šaknis, vandą galima atsargiai susukus šaknis patalpinti į stiklinę vazą. Labai dažnai vandos parduodamos komplekte su vazomis. Vazų būna įvairių dydžių: kartais į ją telpą tik šaknys, kartais augalas būna patalpintas iki pusės, o kartais vazos būna aukštesnės už pačią vandą.  Toks komplektas atrodo labai puošniai ir galite vandą taip auginti ir toliau. Tačiau įvertinkite keletą keblumų: vanda tikrai nenorės, kad ją kas keletą dienų trauktumėte iš vazos pirmyn atgal, kad pamirkytumėte - kaip ir bet kuris kitas augalas, jai reikia įsitvirtinti, nemėgsta būti judinama. Purkšti ir laistyti galima ir jai būnant vazoje, bet turite saugoti kad vanduo nepatektų tarp lapų bei rinktis ypač minkštą vandenį be druskų, kalkių ir mineralų, kurie nusės ant vazos sienelių ir sugadins visą grožį. O juk vandą kartais reiks ir patręšti. 

Trečias būdas auginti vandą - tai pasodinti kaip ir paprastą falenopsį į vazoną.  Substratas turėtų būti sudarytas vien iš stambių frakcijų - pušų žievės, lavos akmenėlių, gali būti dedama medžio anglies, keramzito. Substratas turi būti ypač pralaidus orui. Žievės gabaliukai nuo 2 cm skermens. Tokiame substrate pasodintą vandą mirkykite vandenyje tokiu pat dažnumu kaip hibridinius falenopsius - vidutiniškai kartą per savaitę. Gali būti sudėtinga rasti reikiamo dydžio vazoną. Galite ieškoti permatomo plastikinio, galite rinktis ir neglazūruotą molinį, jie būna labai laidūs orui, tik nematysite šaknų. 

Vandos mėgsta labai šiltą orą, tad mūsų vasaros karščiai joms kaip tik. Užtikrinkite vandai nuolatinę drėgmę aukščiau aprašytu dažnumu ir ji kasmet, paprastai vasaros pabaigoje, Jus džiugins žiedais. Vandos mėgsta augti saulėtoje vietoje ir kai kurios puikiai gyvuoja net tiesioginėje saulėje. Pratinti prie pavasrinės saulės reikėtų po truputį. Nuo pat pavasario laikykite ant rytų ar pietų palangės, kol saulė dar nėra labai kaitri, tikrinkite jos lapų šilumą. Jei vanda būna įkaitusi, lapų kraštai įgauna rausvą spalvą, yra tikimybė kad ji nenudegs ir tiesioginėje saulėje, bet tai išbandyti paliekame Jūsų valiai. Kai kurios vandos gali apdegti, tad saugiausiai savo vandą nuo tiesioginės saulės apsaugoti.

Vanda galėtų aktyviai auginti šaknis ir žydėti net žiemą, tačiau dėl saulės šviesos ir šilumos trūkumo žiemos metu jos augimas sustoja. Šiuo metu vandą laikome šviesiausioje namų vietoje, jei namie šilta - laistome įprastai, jei vėsiau - laistome rečiau.

Keletas vandų auginimo gudrybių:
saugokite, kad vandens nepatektų į tarpulapius. Ten užsistovėjęs vanduo gali sukelti puvinį, kuris vandai gali būti pražūtingas, ypač derinyje su vėsiu oru. Dėl šios priežasties vandas geriausiai pirkti vasarą - žiemos šalčiai transportuojant į parduotuvę ir iš jos gali padaryti nepataisomą žalą; 

nužydėjusį žiedynstiebį nukirpkite kuo arčiau vandos stiebo. Paliktas per ilgas žiedynstiebio kotukas sumedės ir ateityje, jei gautų vandens, arba būtų ilgai užmirkęs, gali tapti puvinio vartais;

naudokite minkštą lietaus vandenį - ilgiau išlaikysite sveikas šaknis. Vandos šaknys, kaip ir falenopsių, veikia kaip kempinė - prisigeria vandens. Kalkės iš kieto vandens kaupsis kempinės "akutėse", per ilgą laiką jas užkimš ir šaknis žus;

paprastai parsineštos vandos turi dvejopas šaknis - plonas ir storesnes. Plonosios dažnai žūva, tad nesijaudinkite dėl jų. Mūsų kraštuose vandos auginasi storas šaknis.

Vandos labai mėgsta vasaroti lauke ar balkone.

Pažinkite savo vandą: šių gražuolių išvesta daug hibridų, tačiau pasitaiko ir rūšinių augalų. Kartais augintojas tiksliai nurodo vandos veislę. Jei jos nėra, apžiūrėkite augalą: dideliais lapais ir žiedais bus hibridinė vanda. Mažesnė, su dideliu kiekiu, tačiau mažesniais žiedais  greičiausiai bus hibridinė askocenda (Ascocenda). Pasidairykite ir nuostabių rūšinių vandų: V. sanderiana, V. coerulea. Gal rasite įsigyti ir vieną populiariausių hibridinių vandų V. 'Miss Joaquim'. Norintiems miniatiūrų, patiks V. cristata arba vandų genties japoniška miniatiūra Neofinetia falcata.

Loading…